Bier nu ook populair in hogere kringen.

Goed Belgisch bier nu ook in trek bij de jetset

Kriek. Palm. Duvel. Hoogstwaarschijnlijk associeer je die woorden met Vlaanderen, hoofdpijn en nadorst. Hoewel deze bieren al jaren populair zijn in Nederland én België, zijn het geen merken die je aan de upperclass doen denken. De jetset maakt uitsluitend flessen peperdure port en exclusieve champagne soldaat maakt, toch? Nou, misschien niet lang meer. Belgische bieren zijn namelijk bezig aan een opmerkelijke opmars. Waar ze voorheen enkel en alleen bestemd leken voor de arbeidersklasse, zijn ze geleidelijk in een statussymbool veranderd.

De nieuwe opkomst van Belgisch bier

Toegegeven: die verandering is niet geheel aan het toeval overgelaten. In een poging om het imago van stijlloze drank van zich af te schudden hebben Belgische brouwerijen een aantal nieuwe soorten bier ontwikkeld. Wat dacht je van Réserve Royale? Dit is een heus champagnebier dat zich hoopt te meten met de reguliere champagne die op feesten, partijen en recepties geschonken wordt. Met een alcoholpercentage van 6,8 procent is het bovendien veel gezonder om in plaats van een ouderwets glas champagne zo’n Réserve Royale te bestellen.

En wat te denken van Golden Queen Bee? Dit bier is gearomatiseerd met honing én met een minidosis… goud! Ja, je leest het goed: men verwerkt vlokjes eetbaar goud in dit biertje, waardoor het niet alleen een prachtige kleur krijgt – mooier dan een normaal blond biertje – maar waarmee de honingzoete smaak ook nog eens wordt geneutraliseerd. De Golden Queen Bee smaakt zoals een biertje hoort te smaken: licht bitter en toch hoppig.

Belgisch bier heeft zijn weg gevonden naar hogere kringen

Bierbrouwen op z’n Belgisch

En zo zijn er de laatste jaren nog veel meer nieuwe Belgische bieren ontstaan. De logische vraag luidt uiteraard: smaakt zo’n drankje nog wel naar bier? Jazeker, is daarop het antwoord. In tegenstelling tot landen als Nederland, Engeland en de Verenigde Staten zijn brouwers in België altijd op zoek naar een evenwichtige smaak.

De Belgen verstaan bijvoorbeeld de kunst om bieren met meer dan tien procent alcohol nog steeds vooral naar bier te laten smaken. In andere landen krijgt zo’n bier vaak een zeer extreme smaak, terwijl de meeste alcoholvrije biertjes zo zouteloos gevonden worden dat ze in Nederland ook wel als roggebroodsap bekendstaan. Op de een of andere manier lopen de Belgen niet tegen dat probleem aan.

En het gewone biertje dan?

Wat is er eigenlijk mis met het gewone, ouderwetse fluitje? Nou, niet zoveel. Over de hele wereld wordt er nog steeds veel Nederlands en Belgisch bier gedronken. Maar dat is precies waar voor sommige mensen de schoen wringt: ze hebben een afkeer van massaproducten en zijn op zoek naar iets exclusievers, met een unieke smaak en wat ze niet overal kunnen krijgen. Als je dan wél graag een pilsje drinkt, gewoon omdat je het lekker vindt, kunnen Belgische speciaalbiertjes de oplossing bieden. Je kan het zien als een verrijking van de menukaart, in plaats van als een vervanging van het beproefde recept.

Heb jij zin in bier maar ook behoefte aan klasse in je glas? Laat voortaan die fles champagne nog even links liggen en bestel zo’n biertje van de betere Belgische brouwerij. Prosit!

Bericht auteur: Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.