Oudere mannen en jongere vrouwen

Van vlees eten tot seks voor het huwelijk. Wat in de ene cultuur een taboe is, wordt in de andere cultuur beschouwd als de normaalste zaak van de wereld. Een van die discutabele onderwerpen is de relatie tussen een oudere man en een jongere vrouw. In Nederland lijkt het niet vaak voor te komen, maar als je naar een willekeurig vakantieoord afreist lijkt het eerder regel dan uitzondering te zijn.

Oudere man met een jongere vrouw.

Leonardo DiCaprio is inmiddels de veertig ruim gepasseerd. Vorig jaar trouwde hij met een dame die nog geboren moest worden toen hij schitterde in de Titanic. Het is niet de eerste beroemdheid die een veel jongere vrouw aan de haak slaat en hij zal ook zeker niet de laatste zijn. Uit een onderzoek van het wetenschappelijk instituut van Facebook blijkt dat in ruim 67 procent van de heteroseksuele relaties de man ouder is dan de vrouw. Hoewel het gemiddelde verschil slechts 2,4 jaar bedraagt, lijken we van nature geneigd tot deze verhouding.

Over golddiggers en sugardaddy’s

Eerder schreven we al over het ideale leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen. Hoe groter dat verschil wordt, des te meer vragen de relatie oproept. Een jongedame die met een oudere man over straat loopt, wordt vaak nagekeken en bestempeld als een geldwolf. De man komt er overigens ook bekaaid van af, want met de regelmaat van de klok valt hem een term als ouwe snoeperd ten deel. Waarom gaan oudere mannen en jongere vrouwen ondanks al deze kritiek toch een relatie met elkaar aan? Daar zijn diverse redenen voor te geven.

Waarom gaan oudere mannen en jongere vrouwen ondanks kritiek toch relaties met elkaar aan.

Het is evolutionair bepaald dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot iemand die stabiliteit uitstraalt en veiligheid kan bieden. Dat vinden ze eerder in een man die al wat langer meegaat dan in een broekie die alles nog moet ontdekken. Zonder dat ze meteen tot golddigger bestempeld hoeft te worden, kan de financiële zekerheid voor een vrouw wel degelijk een rol spelen: ze kan zichzelf eenvoudiger ontplooien als ze zich geen zorgen hoeft te maken over geld – en dat kan ook de keuze voor een kind vergemakkelijken.

De gevaren van een grote kloof

Uiteraard liggen er ook gevaren op de loer wanneer je als oudere man een relatie met een jongere vrouw onderhoudt. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat je dezelfde interesses hebt, valt niet uit te sluiten dat de generatiekloof zich juist op dat vlak manifesteert. De ouderen kunnen zich wellicht wat moeilijker identificeren met de hedendaagse gang van zaken, terwijl de jongeren zich weinig kunnen voorstellen bij hoe de wereld er vroeger uitzag.

Het is voornamelijk vechten tegen vooroordelen van de omgeving.

Daarnaast kan de rolverdeling een punt van zorg zijn. Als de oudere man te veel op zijn levenservaring gaat leunen, kan dat ervoor zorgen dat hij de jongere vrouw onbewust als zijn dochter gaat behandelen. Dat is funest voor de dynamiek in de relatie. Overigens kan dit ook door de vrouw veroorzaakt worden: als zij onopgeloste daddy issues heeft die ze op haar man gaat projecteren, betekent dat waarschijnlijk de doodsteek voor de relatie.

Mochten dergelijke problemen zich echter niet voordoen, dan kan het koppel zonder grote problemen een relatie opbouwen die misschien nog bijzonderder is dan die tussen mensen van dezelfde leeftijd. Een voorwaarde is wel dat beide partners in staat zijn zich te wapenen tegen de vooroordelen van de omgeving.

Bericht auteur: Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.