Wijnproeverijen bezoeken als vakantie

Hoe zit jij aan tafel wanneer de ober een flesje ontkurkt? Als een fijnproever of als iemand die het nippen van het wijnglas liever aan de tafelpartners overlaat? In beide gevallen kan het een goed idee zijn om op vakantie een wijnproeverij te bezoeken. Het is niet alleen de ideale manier om je kennis van wijnen op te schroeven, maar ook om een land, een streek en zelfs een cultuur beter te leren kennen.

Een tijdje geleden moest René van der Gijp bij Veronica Inside smakelijk lachen om Harry Mens, die in zijn programma Business Class elke week een ander wijntje mag proeven en steevast tot de conclusie komt dat het een heerlijke wijn is. Van der Gijp weet uiteraard hoe dat komt: de betreffende wijnhandelaar betaalt het programma vorstelijk om aandacht aan de wijn te besteden. Ondanks dat het doorgestoken kaart is, loopt bij veel kijkers het water in de mond bij als ze iemand wijn zien proeven. Als dat ook voor jou geldt, is het een goed idee om tijdens je volgende vakantie eens een wijnproeverij te bezoeken.

Bezoek aan een wijnstreek als vakantie.

Het wijnland bij uitstek

Traditioneel denken we bij wijn gelijk aan Frankrijk. Er zijn echter ontzettend veel plekken op de wereld die zich laten voorstaan op hun wijnen. Een voordeel voor wijnliefhebbers is dat die plekken stuk voor stuk zonnig en vaak idyllisch zijn. Wat te denken van de Italiaanse wijnen uit Toscane en Lombardije, de fameuze port uit Porto of de rioja uit de gelijknamige Spaanse streek?

Als je over wijn spreekt hoor je vrijwel nooit iemand over fameuze wijnlanden als Tsjechië, Bosnië-Herzegovina en Georgië. Over dat laatste land wordt zelfs gezegd dat het de wieg van de wijnbouw vormt. Zo is er in de kelder van het lokale wijnbouwinstituut een doos gevonden die 7000 jaar oude druivenpitten bevat. Er zijn overigens ook mensen die beweren dat wijn op verschillende plekken tegelijkertijd is uitgevonden.

Frankrijk het wijnland bij uitstek.

Wijnproeven aan de voet van de Andes

Hoe het ook zij: alle landen die wijn produceren zijn wel een bezoekje waard. Als je bijvoorbeeld van plan bent om naar Griekenland op vakantie te gaan, dan is het een aanrader om maar meteen een boottochtje naar Kreta bij te boeken en om de wijnen daar te proberen. Zowel de Grieken als de Romeinen schreven aan de Kretenzische wijnen geneeskrachtige eigenschappen toe.

Mocht je het wat verder van huis willen proberen, overweeg dan eens een reis naar Mendoza in het oosten van Argentinië. Deze fraaie stad aan de voet van de Andes staat bekend om zijn talloze wijngaarden. Vooral de malbec uit Mendoza is beroemd, omdat de omstandigheden voor deze druif ideaal zijn. De prijs voor een wijntour door de streek varieert van een tientje tot 1200 euro, afhankelijk van wat je van plan bent te doen en hoeveel je bereid bent ervoor te betalen.

Ongeacht waar je het doet en hoeveel je eraan uitgeeft, je kunt ervan uitgaan dat je niet alleen de heerlijkste wijnen geserveerd krijgt, maar ook nog eens een hoop leert over de afkomst van de druiven, het rijpingsproces en de geschiedenis van de wijn in de betreffende streek. Een bezoek aan een wijnproeverij is dan ook de uitgelezen activiteit voor vakantiegangers die zowel willen ondernemen als genieten.

Bericht auteur: Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.